Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rationale functies

Geachte,

Ik versta deze vraag niet. Ik heb al van alles geprobeerd. Het lukt echt niet.

Vraag: Van de grafiek van de functie: f(x)= (ax+5)/(bx-6) waarbij a,b E IR en b is niet gelijk aan 0
is de rechte x=-2 een verticale asymptoot en de rechte y=-4 een horizontale asymptoot.

a) Bepaal a en b.

Alvast bedankt!
Mvg

Imaad
3de graad ASO - zaterdag 24 september 2016

Antwoord

Hallo Imaad,

Bij een gebroken functie kan je een verticale asymptoot verwachten wanneer de noemer nul wordt en de teller niet tegelijkertijd ook nul wordt. In dit geval dus:

Bij x=-2 moet gelden: bx-6 = 0

Hiermee kan je b uitrekenen.

Om een horizontale asymptoot te vinden, onderzoeken we wat de functiewaarde wordt wanneer x naar een oneindig grote waarde wordt. Handig is om de teller en noemer te delen door x. We krijgen dan:

f(x) = (a+5/x)/(b-6/x)

Wanneer x naar oneindig groot gaat, naderen 5/x en 6/x naar nul. De functiewaarde nadert dan naar:

f(x)voor x naar oneindig = a/b

Dit moet gelijk zijn aan -4.

De waarde van b wist je al, dus nu kan je ook a uitrekenen.

Lukt het hiermee?

GHvD
zaterdag 24 september 2016

 Re: Rationale functies 

©2001-2024 WisFaq