Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zwemmers

Aan de finale van een zwemwedstrijd doen 7 zwemmers mee: 3 Amerikanen, 2 Duitsers, 1 Australier en 1 Nederlander. De banen 1 tot en met 7 worden willekeurig verdeeld.
  • Bereken de kans dat één van de Duitsers in een buitenbaan zwemt
Ik snap deze vraag niet.

f
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 14 september 2016

Antwoord

Je kunt de groep zwemmers vergelijken met een vaas met 7 knikkers:
  • 3 rode (= Amerikanen)
  • 2 blauwe (= Duitsers)
  • 1 groene (= Australiër)
  • enz.
Uit deze vaas pak je zonder terugleggen 2 knikkers (dit zijn de zwemmers die een buitenbaan krijgen. Er zijn immers twee buitenbanen).

De vraag wordt dan: hoe groot is de kans dat je een blauwe knikker pakt en een knikker van willekeurige andere kleur?

Waarschijnlijk heb je al meer van dit soort vaasmodel-sommen gemaakt. Lukt het om deze vraag nu op dezelfde manier op te lossen?

GHvD
woensdag 14 september 2016

©2001-2024 WisFaq