Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunt wortelfunctie en lineaire functie berekenen

Snijpunt bepalen van f(x)=3-√(9-4x) en g(x)=-0,75x-1
N.B. 9-4x staat in zijn geheel onder de wortel.

Het snijpunt is volgens de GR x=-0,73

Nu probeer ik het handmatig te berekenen, door de functies aan elkaar gelijk te stellen. De wortel te isoleren door de 3 naar de andere kant van het = teken te brengen. Daarna te kwadraten en daarna de ABC formule toe te passen. Van alles heb ik geprobeerd. Maar het lukt mij niet om deze zelfstandig op te lossen. Kunt u mij hier mee helpen alstublieft. Groet Kees

Kees
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 29 augustus 2016

Antwoord

Hallo Kees,

Laten we dit eens proberen:

3-√(9-4x) = -0,75x-1

Wortel isoleren:
√(9-4x) = 0,75x+4

Kwadrateren:
9-4x = 0,5625x2+6x+16

Op nul herleiden:
0,5625x2+10x+7=0

a=0,5625
b=10
c=7
D=102-4·0,5625·7 = 84,25

x1 = (-10+√84,25)/1,125 -0,73
x2 = (-10-√84,25)/1,125 -17,05

I.v.m. kwadrateren altijd even invullen in oorspronkelijke vergelijking. Dan blijkt x2 niet te voldoen, dus blijft over:

x -0,73

Kan je zelf ontdekken waar jouw vergissing zit?

GHvD
maandag 29 augustus 2016

©2001-2024 WisFaq