Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Symmetrische matrices

Hallo
Ik kreeg op het examen in juni volgende vraag.
Zij A een symmetrische nxn matrix met positieve eigenwaarden. Toon aan dat er een nxn matrix B bestaat met positieve eigenwaarden zodat A = B2. Tip: begin met A als diagonaalmatrix.
Nu ben ik deze opnieuw aan het proberen maar ik kom nog steeds niet tot een antwoord voor matrix A die geen diagonaalmatrix is.
Moet ik daar specifieke eigenschappen van symmetrische matrices op toepassen? (ik meen me te herinneren dat dit niet noodzakelijk was).
Verder weet ik dat als A diagonaliseerbaar is en dus te schrijven valt als A = QDQ^-1 , dan kan je gerust schrijven A^k = QD^kQ^-1 Maar dan moet die k een natuurlijk getal zijn?
Kan iemand me helpen?
Alvast bedankt.
MVG
Julie

Julie
Student universiteit - zondag 14 augustus 2016

Antwoord

De diagonaalmatrix $D$ heeft de eigenwaarden van $A$ op zijn diagonaal. Je kunt al een matrix $E$ maken met $E^2=D$; wat zou je denken van $B=Q^{-1}EQ$?

kphart
zondag 14 augustus 2016

©2001-2024 WisFaq