Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpuntbepaling

Hoe bepaal je het snijpunt van bijvoorbeeld y=5x en y=2x?

Henk E
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 10 augustus 2016

Antwoord

Er zijn twee sijpunten, 5x=2^x heeft twee oplossingen, eentje vlak bij 0 en de andere tussen 4 en 5. Helaas heeft dit soort transcendente vergelijkingen vrijwel nooit een `mooie' oplossing; mooi in de zin van `in termen van elementaire functies als wortel, e-macht, sinus, etc'.
Je kunt de vergelijking oplossen met behulp van de W-functie van Lambert, dat is een functie die gedefinieerd is om oplossingen van vergelijkingen als 5x=2^x te kunnen benoemen.

Het beste wat je op de middelbare school kunt doen is numeriek benaderen denk ik.

Zie Wikipedia: Lambert W-function

kphart
woensdag 10 augustus 2016

©2001-2025 WisFaq