Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Groeifactor berekenen middels logaritme

Hallo,
  • Fermium heeft een halfwaarde tijd van 100,5 dagen. Een onderzoeksbureau heeft de hoeveelheid van 2 gram. Wat is de groeifactor per jaar?
Nu moet ik dit, volgens mij, met logaritme kunnen oplossen. Voor t (tijd) weet ik deze regel wel toe te passen, echter voor g krijg ik hem niet op gelost.

Wel lukt het met de volgende toepassing:
groeifactor 100,5 dagen = 0.5365/100,5 wat dan uitkomt op een groeifactor van ongeveer 0.0807
Hoe doe ik zoiets met log?

Peter
Student hbo - vrijdag 22 juli 2016

Antwoord

Als de halfwaardetijd 100,5 dagen is dan geldt voor $g$ (de groeifactor per jaar):

$g^{\frac{100.5}{365}}=\frac{1}{2}$

Om $g$ te berekenen heb je geen logaritme nodig:

$g=(\frac{1}{2})^{\frac{365}{100.5}}\approx0.0807$

In dit geval is de logaritme niet nodig en niet handig.

WvR
vrijdag 22 juli 2016

©2001-2024 WisFaq