Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Regressielijn door de oorsprong

Hoe vind ik van een serie meetpunten de regressielijn door de oorsprong, dus van de vorm y = ax. Het vullen van lijsten en vervolgens: stat, calc, (4) LinReg is mij bekend, maar die geeft een lijn in de vorm y= ax + b.

Harm V
Ouder - maandag 18 juli 2016

Antwoord

Bij een gegeven aantal punten zou je natuurlijk de verticale afstanden tot de lijn $y=ax$ uit kunnen drukken in $a$. Minimaliseren van de som van de kwadraten geeft dan een soort van regressielijn door de oorsprong, denk ik. Omdat dit geen standaardberekening is heb je verder niet zo veel aan je rekenapparaat. Je moet het zelf doen...

Maar wat heb je er aan? Wat moet je er mee? Is dat wat je bedoelt?

Zie Wikipedia | kleinste kwadratenmethode

WvR
maandag 18 juli 2016

©2001-2025 WisFaq