Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 82516 

Re: Complexe vergelijkingen

Beste,
Kwadraatafsplitsen heb ik nog niet gezien. Is er nog een andere mogelijkheid om het op te lossen? Kan ik er een kwadratische vergelijking van maken en dan de discriminant zoeken?

David
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 2 juli 2016

Antwoord

't Is al een kwadratische vergelijking, dus de ABC-formule dan maar?

$\eqalign{
& {z^2} - (2 + 4j) \cdot z - 3 + 6j = 0 \cr
& a = 1,\,\,b = - 2 - 4j\,\,en\,\,c = - 3 + 6j \cr
& D = {\left( { - 2 - 4j} \right)^2} - 4 \cdot 1 \cdot \left( { - 3 + 6j} \right) = - 8j \cr
& z = \frac{{ - \left( { - 2 - 4j} \right) \pm \sqrt { - 8j} }}{{2 \cdot 1}} = \frac{{2 + 4j \pm \left( {2 - 2j} \right)}}{2} \cr
& z = \frac{{2 + 4j + 2 - 2j}}{2} \vee z = \frac{{2 + 4j - 2 + 2j}}{2} \cr
& z = \frac{{4 + 2j}}{2} \vee z = \frac{{6j}}{2} \cr
& z = 2 + j \vee z = 3j \cr} $

Zie ook 2. Kwadraatafsplitsen

PS
Maar ik denk dat je uiteindelijk niet aan kwadraatafsplitsen kan ontkomen. De ABC-formule is kwadraatafsplitsen voor het algemene geval...:-)

WvR
zaterdag 2 juli 2016

©2001-2024 WisFaq