Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een eenvoudig vergelijking oplossen

Ik snap niet hoe hier 2 oplossingen uit kunnen en moeten komen: (x + 2)2 - 3 = 6 ook wel (x + 2)2 = 9 dus x + 2= 3 of .......... dat kan dan toch niet?

bianca
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 7 maart 2003

Antwoord

(x + 2)2 - 3 = 6 beide kanten 3 optellen, dat moet wel duidelijk zijn.
(x + 2)2 = 9 nu staat er in principe (links) het kwadraat van een getal moet 9 (rechts) zijn.
Vraag je nu zelf even af van welke getallen het kwadraat 9 is.
Juist, die getallen zijn +3 of -3 dat betekent dus dat x+2=3 mag zijn maar ook mag x+2=-3 zijn. De uitkomsten zijn -5 of 1. Vul deze uitkomsten nu eens in de oorspronkelijke vergelijking in.......Bingo :o)

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 7 maart 2003

©2001-2024 WisFaq