\require{AMSmath} Bepaal de coëfficiënt van x³ BesteKan u mij helpen met onderstaande opgave? Het zou door middel van een combinatie opgelost moeten worden, maar ik slaag er niet in...Bepaal zonder volledige uitwerking de coëfficiënt van $x^3$ in:$\eqalign{(2x+\frac{1}{x^2})^9}$Alvast bedanktGroetjesLiese Liese 3de graad ASO - zaterdag 18 juni 2016 Antwoord het binomium van Newton${\left( {a + b} \right)^n} = \sum\limits_{k = 0}^n {\left( {\begin{array}{*{20}{c}}n\\k\end{array}} \right)} \cdot {a^{n - k}} \cdot {b^k}$Waarbij:$\eqalign{ & a = 2x \cr & b = \frac{1}{{{x^2}}} \cr & n = 9 \cr} $Kies $k$ zo dat geldt:$\eqalign{{\left( {2x} \right)^{9 - k}} \cdot {\left( {\frac{1}{{{x^2}}}} \right)^k} = ... \cdot {x^3}}$Bedenk dat je $k$ zo moet kiezen dat $9-k-2k$ gelijk aan 3 wordt. Het oplossen van $9-k-2k=3$ geeft $k=2$.Je komt dan uit op:$\begin{array}{l}\left( {\begin{array}{*{20}{c}}9\\2\end{array}} \right) \cdot {\left( {2x} \right)^7} \cdot {\left( {\frac{1}{{{x^2}}}} \right)^2} = \\36 \cdot 128{x^7} \cdot {x^{ - 4}} = \\4608{x^3}\end{array}$De coëfficiënt van $x^3$ is $4608$. Helpt dat? WvR zaterdag 18 juni 2016 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
BesteKan u mij helpen met onderstaande opgave? Het zou door middel van een combinatie opgelost moeten worden, maar ik slaag er niet in...Bepaal zonder volledige uitwerking de coëfficiënt van $x^3$ in:$\eqalign{(2x+\frac{1}{x^2})^9}$Alvast bedanktGroetjesLiese Liese 3de graad ASO - zaterdag 18 juni 2016
Liese 3de graad ASO - zaterdag 18 juni 2016
het binomium van Newton${\left( {a + b} \right)^n} = \sum\limits_{k = 0}^n {\left( {\begin{array}{*{20}{c}}n\\k\end{array}} \right)} \cdot {a^{n - k}} \cdot {b^k}$Waarbij:$\eqalign{ & a = 2x \cr & b = \frac{1}{{{x^2}}} \cr & n = 9 \cr} $Kies $k$ zo dat geldt:$\eqalign{{\left( {2x} \right)^{9 - k}} \cdot {\left( {\frac{1}{{{x^2}}}} \right)^k} = ... \cdot {x^3}}$Bedenk dat je $k$ zo moet kiezen dat $9-k-2k$ gelijk aan 3 wordt. Het oplossen van $9-k-2k=3$ geeft $k=2$.Je komt dan uit op:$\begin{array}{l}\left( {\begin{array}{*{20}{c}}9\\2\end{array}} \right) \cdot {\left( {2x} \right)^7} \cdot {\left( {\frac{1}{{{x^2}}}} \right)^2} = \\36 \cdot 128{x^7} \cdot {x^{ - 4}} = \\4608{x^3}\end{array}$De coëfficiënt van $x^3$ is $4608$. Helpt dat? WvR zaterdag 18 juni 2016
WvR zaterdag 18 juni 2016
©2001-2024 WisFaq