Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaardafwijking berekenen

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De zwangerschapsduur is normaal verdeeld. 85% van de zwangere vrouwen bevalt tussen de 266ste en 294ste dag. Uit deze gegevens is af te leiden dat SD op gehelen afgerond 10 dagen is.

Bereken de standaardafwijking in één decimaal nauwkeurig

Wij werken nooit met grafieken maar met de formule z=(x-gem)/SD
Ik heb het volgende gedaan:
266/280=0,95, daarna INVNORM(0,95)=1,64485=(294-280)/SD

en kom SD= 8,511, maar dit moet 9,5 zijn?

Vannes
3de graad ASO - maandag 30 mei 2016

Antwoord



$\phi (z) = 0,075 \to z \approx - 1,44$

De z-score die hoort bij 266 is (ongeveer) gelijk aan -1,44. Invullen in je formule geeft dat:

$\eqalign{-1,44 = \frac{{266 - 280}}{s}}$

Oplossen geeft dan $s \approx 9,7$.

Helpt dat?

WvR
maandag 30 mei 2016

©2001-2024 WisFaq