Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een aantal vazen

Je hebt aantal vazen die een gemiddelde waarde van 50€ hebben en Je laat een vaas stuk vallen. De gemiddelde waarde van de resterende vazen is 77 €.

Hoe kunnen we de prijs van de vazen berekenen en het aantal vazen ?

Alvast bedankt :)

Joris
3de graad ASO - woensdag 18 mei 2016

Antwoord

Beste Joris,

Stel er zijn oorspronkelijk $n$ vazen, dan is de totale waarde $50n$. Als je een vaas met waarde $w$ laat vallen, dan blijven er $n-1$ over met totale waarde $70(n-1)$. Samen met de verloren vaas, geldt dus:
$$50n = 77(n-1)+w$$Je kan deze vergelijking bijvoorbeeld oplossen naar $w$:
$$w = 77-27n$$Ga nu enkele mogelijke gevallen af voor $n$. Is $n=0$ mogelijk? Dan $n=1$, $n=2$, $n=3$. Lukt dat?

mvg,
Tom

td
woensdag 18 mei 2016

©2001-2024 WisFaq