Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fibonacci

Wat is de belangrijkste verwezenlijking van Fibonacci voor de wiskunde in verband met het decimaal talstelsel is?

Klaart
2de graad ASO - donderdag 6 maart 2003

Antwoord

Hallo Klaartje,

Fibonacci is misschien nog wel het meest bekend om dat rare vraagstuk over konijnen, maar hij heeft een belangrijk boek geschreven.
In de zevende eeuw brachten hindoegeleerden de Islam in aanraking met het Indiase talstelsel, en de denkbeelden van een nul en een positiewaarde verspreidden zich snel door de Arabische wereld. Zes eeuwen later was Fibonacci dermate onder de indruk van het gemak van de Hindoe-Arabische cijfers dat hij de kooplieden uit Pisa er graag van op de hoogte stelde. In 1202 schreef hij het 'Liber abaci'(boek van de abacus) dat, in weerwil van de titel, maar weinig van doen had met de abacus en heel veel met de bevrijding van het rekenen van het juk van de Romeinse cijfers. Gezien vanuit onze tijd lijkt het boek merkwaardig
want het geeft uitleg over iets wat wij als vanzelfsprekend beschouwen: 'De negen Indiase cijfers zijn:
987654321,'zo begint het boek.'Met deze negen cijfers, en met het teken nul (...) kan ieder getal worden geschreven'
Tot Fibonacci's verdriet werd het 'Liber abaci' genegeerd door de handelsklasse van Pisa,die,badend in weelde, er weinig voor voelde om de nul over te nemen en de Romeinse cijfers aan de kant te zetten. Onder Fibonacci's collega-wiskundigen werd het boek beter ontvangen, en het werd langzaam maar zeker het meest invloedrijke werk bij de bekering van het westen tot de Hindoe-Arabische cijfers.

pl
donderdag 6 maart 2003

©2001-2024 WisFaq