Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exacte oplossing van een logaritme

Hey ik heb een klein vraagje. Ik snap ln en log regels wel aardig nu, maar nu ben ik op een som gestuit waar ik op klem zit. Als ik deze begrijp, dan begrijp ik degenen die er na komen waarschijnlijk ook. De som is:

2log 5 * 5log 4

En dit moet ik exact uitrekenen. Dat kun je omzetten met behulp van
          ln(x) alog x =  -----           ln(a)  
volgens mij, maar na die toepassing heb ik niet echt het gevoel dat ik er nog veel mee kan. Ik moet naar het antwoord 2 toe volgens mij. Ik zou jullie erg dankbaar zijn als jullie me kunnen helpen.

Alvast bedankt

Jirou
Student hbo - donderdag 6 maart 2003

Antwoord

Gebruik de stelling glog a = log a/log g
En de definitieformule

Dan 2log 5 · 5log 4 =
(log 5/log 2)·(log 4/log 5) = (log 4/log 2) = (en nu terug)
2log 4 = 2log 22 = 2·2log 2 = 2·1 = 2

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 6 maart 2003

©2001-2024 WisFaq