Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kruislings vermenigvuldigen?

Hoe moet je kruislings vermenigvuldigen met 4?
Q = m · c · ∆T

wat is hier:
m = ......
c = ......
∆T = ......

Sanne
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 5 maart 2003

Antwoord

Ik neem aan dat je formules wilt waarbij je steeds één variabele uitdrukt in de andere drie.

We gaan uit van: Q = m · c · ∆T
Nou daar gaan we! Als je m wilt uitdrukken in de andere variabelen ga je links en rechts delen door c en ∆T. Je krijgt dan:
___Q___
c · ∆T
= m
Hetzelfde kan je doen voor c en ∆T.
___Q___
m · ∆T
=c
___Q___
m · c
=∆T
Met kruislings vermenigvuldigen kan je snel zien dat het klopt.

WvR
woensdag 5 maart 2003

©2001-2024 WisFaq