Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poissonverdeling

Wie kan mij HELPEN met het oplossen van deze vraag!!!

Keur & Co keurt dagelijks allerlei soorten elektronische producten die uit een faillissementsverkoop afkomstig zijn.

Van een partij videorecorders blijkt 8% kwalitatief niet in orde.

Het aantal keuringen dat per dag (=8 uur) plaatsvindt is Poisson verdeeld met een gemiddelde van 14.

Vraag
Bereken de kans dat er op een willekeurige dag hoogstens 9 keuringen plaatsvinden via
1)een exacte berekening.
2)een benadering met de normale verdeling.

En geef je oordeel over bovenstaande benadering.

Alvast vriendelijk bedankt voor het uitleggen van deze vraag

Rien
Student hbo - woensdag 5 maart 2003

Antwoord

k = het aantal keuringen op een dag. P staat voor kans.


1. exact berekenen..... is nogal wat werk:

Bij een poissonverdeling geldt
P(k)=(mk/k!)·e-m)=
(14k/k!)·e-14

Voor 0 t/m 9 moet je de uitkomsten berekenen en vervolgens optellen.


2. Normaal benaderen (denk aan continuiteitscorrectie)
m=14, s=m=14

P(k9) = P(x91/2) standaardiseren enzovoorts.

Zelf proberen ! lukt het echt niet dan horen we het wel weer.

Met vriendelijke groet

JaDeX



jadex
woensdag 5 maart 2003

©2001-2024 WisFaq