Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Interpolatie

Hallo,

1.
Hallo, Ik heb 4 veranderlijken. Bijvoorbeeld x,y,z en t. Kan ik via de lagrangeinterpolatie:gegeven: verschillende waarden voor x,y,z,t allen gelegen tussen vb. 0 en 20. gevraagd x=2.5,y=1.6,z=3.7, t=?. Kan ik dus dit zo interpoleren zodat ik de juiste t kan vinden. Zoja, hoe kan ik dit in een grafiek zetten? En hoeveel observaties zou je ongeveer moeten hebben om het resultaat te doen laten kloppen als je met 4 variabelen zit (en dus eigenlijk 4 dimensies).

2.
Is het mogelijk om via de lagrange-formule te interpoleren met 4 variabelene w,x,y,z en dan de vijfde variabele t wil zoeken. Dus vb. een functie w2+x3-3y+z3=t. Hoe kan ik dit ongeveer in een grafiek voorstellen? En hoeveel observaties heb je nodig om tot goede interpoleerresultaten te komen?

Tom Pe
Student universiteit - dinsdag 4 maart 2003

Antwoord

Misschien moet je eens op onderstaande website kijken. Gebruik het eventueel als 'startpunt' om eens verder te zoeken op Internet.

Zie Lagrange Interpolating

WvR
donderdag 6 maart 2003

©2001-2024 WisFaq