Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De a, b, c in de formule voor een parabool

Welke invloed heeft de a, b, c in een formule op een parabool?

Melani
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 maart 2003

Antwoord

Hallo,

Je kunt het heel goed constateren door de parabolen van verschillende functies in een assenstelsel te tekenen.
Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met onderstaande voorbeelden.

  1. f(x)= ax2
    f(x)= -x2
    f(x)= 2x2

    Je ziet, uit de eerste functie ontstaat een bergparabool(a is negatief), uit de tweede een dalparabool (a is positief) Ook zie je dat de tweede parabool smaller is (waarom?)

  2. f(x)= ax2+bx
    f(x)= x2+2x
    f(x)= x2-2x

    De toppen van deze parabolen zijn: (-1,-1) (1,-1)
    Conclusie: de parabool verschuift in horizontale richting.

  3. f(x)= ax2+c
    f(x)= x2+3
    f(x)= x2-3

    De toppen van deze parabolen zijn: (0,3) (0,-3)
    Er is dus sprake van een verschuiving in verticale richting. Ik hoop dat het je duidelijk is (wordt).

pl
dinsdag 4 maart 2003

©2001-2025 WisFaq