Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een (on)oplosbare logaritmische vergelijking?

Ik heb hier al flink mee gestoeid, maar ik kom er maar niet uit. Mijn kennis hierover is flink weggezakt.

2·logx = 4·log(3x+4)

Verder dan:

logx2=log(3x+4)2
x2=(3x+4)2

kom ik niet, want ik krijg dit niet opgelost. Misschien pak ik het verkeerd aan. Of misschien is deze wel helemaal niet oplosbaar. Misschien kan ik de log(3x+4) misschien ook anders noteren? Ik weet 't niet!

Kan iemand mij helpen?!
Vr. Groet,
MT

Mike
Student universiteit - vrijdag 28 februari 2003

Antwoord

Hoi,

2·log(x) = 4·log(3x + 4)
log(x) = 2·log(3x + 4)
log(x) = log(3x + 4)2
x = (3x + 4)2
x = 9x2 + 24x + 16
9x2 + 24x + 16 - x = 0
9x2 + 23x + 16 = 0

Dit laatste kun je oplossen met de abc-formule.
D = b2 - 4ac Þ D = 232 - (4·9·16) = -47
De discriminant is kleiner dan 0, dus er zijn geen reële oplossingen. De complexe oplossingen zijn:
q7990img1.gif

Groetjes,

Davy
vrijdag 28 februari 2003

©2001-2024 WisFaq