Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimale oppervlakte cilinder bij gegeven inhoud

Je hebt een cilinder van 0,1 dm3 en je moet berekenen wat je voor de straal moet invullen om een zo klein mogelijk opp. te krijgen.

BB
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 27 februari 2003

Antwoord

Je hebt twee formules:

  1. Oppervlakte=2pR2+2pR·h (1)

    Hierbij is de eerste term de oppervlakte van grond- en bovencirkel en de tweede term de oppervlakte van de cilindermantel.

  2. Inhoud=pR2·h

    Hierbij is pR2 de oppervlakte is van het grondvlak en h de hoogte.

Ik weet: inhoud=0,1 dm3. Hiermee kan je h uitdrukken in R. Namelijk:
h=0,1/(pR2)

Als je deze laatste uitdrukking invult in (1) krijg je:
Oppervlakte=2pR2+2pR·0,1/(pR2)
Oppervlakte=2pR2+0,2/R

Hiermee hebben we de oppervlakte uitgedrukt in R. Voor welke waarde van R is de oppervlakte het kleinst?
Voer deze functie in je rekenmachine in:
y1=2´p´x2+0.2/x
En lees/bepaal het minimum en je bent er uit.


Zie vraag 170

WvR
donderdag 27 februari 2003

©2001-2024 WisFaq