Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire transformaties

Hoe zoek je de transformatiematrix van een lineaire transformatie die elke punt van R2 tov een gegeven rechte met een parameter? (bv. y=mx)

jo
3de graad ASO - zondag 23 februari 2003

Antwoord

Hoi,

Ik veronderstel dat je vraagt hoe de transformatiematrix eruit ziet van een spiegeling rond een gegeven rechte (door de oorsprong).

Neem een punt u(x0,y0). Noem het beeld na spiegeling v(x1,y1). We hebben als eigenschappen:
- het midden van [uv] ligt op rechte L met vergelijking y=m.x
- uv staat loodrecht op L.

Dus:
(y0+y1)/2=m.(x0+x1)/2 of: m.x1-y1=-m.x0+y0 (1)
en:
(y0-y1)/(x0-x1).m=-1 of m.(y0-y1)+x0-x1=0 of x1+m.y1=x0+m.y0 (2)

De vergelijking (1) en (2) vormen een stelsel waaruit je x1 en y1 kan berekenen in functie van x0 en y0.

Meer bepaald:
A.v=B.u met A=((m,-1),(1,m)) en B=((-m,1),(1,m)). Det(A)=m2+1, zodat voor alle reële m A-1 bestaat (aan jou om die te berekenen...). Je kan dan C=A-1.B berekenen zodat v=C.u. Dit is dan de matrix die je zoekt.

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 25 februari 2003

©2001-2024 WisFaq