Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het vinden van een vergelijking van een raaklijn

Hoe stel je een raaklijn op van een functie als de a is gegeven maar niet het punt waar hij doorheen loopt voorbeeld:

f(x)=2x2-3 (a=1)
f'(x)=2·2x=4x

Hoe stel je hiervan de vergelijking van op?
Het antwoord volgens het antwoordenboek is y=-5+4x

Marno
Student hbo - maandag 9 mei 2016

Antwoord

Je weet dat de richtingscoëfficiënt van de raaklijn gelijk is aan $a=1$. De afgeleide in het raakpunt is 1. $f'(x)=1$ dus $4x=1$, dan is $x=\frac{1}{4}$.

Nu weet je de $x$-coördinaat, bereken de $y$-coördinaat en bereken de waarde van $b$ voor de raaklijk $y=x+b$.

Lukt dat?

WvR
maandag 9 mei 2016

 Re: Het vinden van een vergelijking van een raaklijn 

©2001-2024 WisFaq