\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 78290 Re: limiet sin(pi·x)(x 1) Hallo Tom. Ik ga mee met de laatste regel. graag nog een toelichting De limiet y gaat naar 0 van (sin(pi*y-pi))/y = pi* lim (-sin(pi*y))/pi*y = -pi Waar blijft de - pi in (sin(pi*y-pi)) Deze wijze van limiet bepaling snap ik nu in principe groet Joep Joep Ouder - woensdag 4 mei 2016 Antwoord Beste Joep, Voor de sinus geldt $\sin(\alpha-\pi) = -\sin\alpha$; combineer eventueel de bekendere $\sin(-\alpha) = -\sin\alpha$ (tegengestelde hoeken hebben een tegengestelde sinus) en $\sin(\pi-\alpha) = \sin\alpha$ (supplementaire hoeken hebben dezelfde sinus), dus: $$\sin(\pi y - \pi) = \sin\left(-(\pi - \pi y)\right) = -\sin(\pi - \pi y) = -\sin(\pi y)$$mvg, Tom td vrijdag 6 mei 2016 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo Tom. Ik ga mee met de laatste regel. graag nog een toelichting De limiet y gaat naar 0 van (sin(pi*y-pi))/y = pi* lim (-sin(pi*y))/pi*y = -pi Waar blijft de - pi in (sin(pi*y-pi)) Deze wijze van limiet bepaling snap ik nu in principe groet Joep Joep Ouder - woensdag 4 mei 2016
Joep Ouder - woensdag 4 mei 2016
Beste Joep, Voor de sinus geldt $\sin(\alpha-\pi) = -\sin\alpha$; combineer eventueel de bekendere $\sin(-\alpha) = -\sin\alpha$ (tegengestelde hoeken hebben een tegengestelde sinus) en $\sin(\pi-\alpha) = \sin\alpha$ (supplementaire hoeken hebben dezelfde sinus), dus: $$\sin(\pi y - \pi) = \sin\left(-(\pi - \pi y)\right) = -\sin(\pi - \pi y) = -\sin(\pi y)$$mvg, Tom td vrijdag 6 mei 2016
td vrijdag 6 mei 2016
©2001-2024 WisFaq