Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 78274 

Re: Re: Procenten

Oeps, dat moet 93 % zijn.

Dan heb ik nog een vraag voor een opdracht op school. We moeten een eenvoudige manier bedenken voor een steekproef bij een bedrijf. Van 15 medewerkers worden de mailtjes gecontroleerd die ze naar de klanten beantwoorden. Niet elke maand worden er evenveel mailtjes beantwoord, maar ze liggen wel bij elkaar in de buurt.

Maand 1 zijn dat 365
maand 2 zijn dat 385
Maand 3 zijn dat 345

Ik denk dat een eerlijke controle is als van iedere medewerkers een gelijk aantal mailtjes gecontroleerd wordt. Als ik nu het gemiddelde neem van die drie maanden dan is dat 365 + 385 + 345 = 365. Als ik dit deel door het aantal medewerkers dan kom ik in ieder geval op 365 : 15 = 24 cases. Nu kan ik voor iedere medewerker het percentage berekenen wat goed is. Medewerker 1 heeft van de 24 mailtjes 19 correct. Dat is 19:24 x 100 = 79%. Medewerker 2 heeft van de 24 mailtjes 22 goed. Dat is 22:24 x 100 = 92%. Op die manier vergelijk je alle medewerkers eerlijk. Kan dat zo?

Groeten, Tom

Tom
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 2 mei 2016

Antwoord

Als je niet veel meer weet dan die aantallen is dat het beste wat je kunt doen.
Ik vind het prima.

kphart
maandag 2 mei 2016

©2001-2024 WisFaq