Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijkingen

Hoi allemaal,
ik ben nu op school bezig met het hoofdstuk goniometrische vergelijkingen en dit begrijp ik (denk ik) helemaal tot nu toe. Ik zit nu bij het stuk: vergelijkingen die symmetrisch zijn in sinx en cosx. Het komt erop neer dat ik niet begrijp wat ze hiermee bedoelen en dat ik ook niet snap hoe ik de bijbehorende oefening moet oplossen.

Zou iemand de volgende oefening kunnen oplossen zodat ik deze methode ook kan toepassen op de andere oefeningen?
Alvast bedankt!
Sarah

cos6x + sin6x = 5/8

Sarah
3de graad ASO - zaterdag 30 april 2016

Antwoord

Het idee bij dit soort sommen is dat je twee dingen tegelijk doet: algebra en gonio. De algebraïsche kant is bijvoorbeeld deze formule
$$
a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)
$$Vul in $a=\cos^2x$ en $b=\sin^2x$:
$$
\cos^6x+\sin^6x=(\cos^2x+\sin^2x)(\cos^4x-\cos^2x\sin^2x+\sin^4x)
$$Dat maakt de vergelijking eenvoudiger: $\cos^4x-\cos^2x\sin^2x+\sin^4x=\frac58$. Dan weer wat algebra
$$
a^2-ab+b^2=a^2-2ab+b^2+ab = (a-b)^2+ab
$$en dus
$$
\cos^4x-\cos^2x\sin^2x+\sin^4x =(\cos^2x-\sin^2x)^2+\cos^2\sin^2x
$$Dan weer gonio: $\cos^2x-\sin^2x=\cos2x$ en $2\sin x\cos x=\sin2x$ de vergelijking wordt dus
$$
\cos^22x+\frac14\sin^22x=\frac58
$$Nu nog een keer $\cos^22x+\sin^22x=1$ gebruiken en er komt
$$
\frac34\cos^22x+\frac14=\frac58
$$

kphart
zaterdag 30 april 2016

©2001-2024 WisFaq