Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gemiddelde en standaardafwijking berekenen

De vraag is, de lengte van bepaalde, machinaal geproduceerde, staven is bij benadering normaal verdeeld. Bij meting blijkt dat 16% van de staven langer dan 51,0 en 2,5% korter te zijn dan 49,5 cm. Bij welk gemiddelde en standaardafwijking zijn deze percentages te verwachten?

Ik begrijp wel dat we met de z-formule werken en ook Invnorm(0,025) = -1,96; maar waarom Invnorm(0,16)= -0,994; want daar is het toch groter en inv geeft de waarde voor procentueel $\le$?

Vannes
3de graad ASO - maandag 25 april 2016

Antwoord

Denk aan symmetrie: $P(X\le -0{,}994)=0{,}16$, dus ook $P(X\ge0{,}994)=0{,}16$ (bij de standaard-normale verdeling dus).

kphart
maandag 25 april 2016

©2001-2024 WisFaq