Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met deelsom

Goedemiddag,

Ik weet niet hoe ik deze som moet oplossen.
Mijn antwoord was -3 maar dat was niet goed.
–x+20 = 4x+5 : 3

Mijn antwoord:
-6x=-15:3
x=-9:3
x= -3

Kunnen jullie aub uitleggen?

mvg,
Karin

Karin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 13 april 2016

Antwoord

Het is niet helemaal duidelijk wat er rechts wordt bedoeld. Zoals het er nu staat, wordt er bedoeld 4x + 5/3 maar het zou me niet verbazen als er (4x + 5)/3 staat.
In beide gevallen is het handig om links en rechts te vermenigvuldigen met 3.
Het eerste geval levert dan op -3x + 60 = 12x + 5 en het tweede wordt -3x + 60 = 4x + 5.
Ik weet zeker dat je beide kunt oplossen, Lisa.

De vergissing in je eigen uitwerking is de volgende. Je brengt meteen bepaalde getallen naar links en naar rechts. Dat komt er eigenlijk op neer dat je links en rechts hetzelfde optelt of aftrekt.
Maar omdat er ook nog een deling door 3 in je opgave staat, gaat het fout omdat delen voorrang heeft op optellen en aftrekken.

MBL
woensdag 13 april 2016

 Re: Vergelijking met deelsom 

©2001-2024 WisFaq