Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Percentage

Goedenavond,

Kunt u mij helpen met de volgende vraag:
Per jaar wordt er 2000m3 aardgas in de cv-ketel (rendement 90%) verbrand. Bereken hoeveel m3 gas minder verbruikt zou worden als men een ketel met een rendement van 95% zou nemen.

Ik had als antwoord: 10% van 2000 = 200m3
en bij 5% van 2000 = 100m3
200m3-100m3=100m3 Men zou dus 100m3 minder gas gebruiken.

Maar het antwoordenboek geeft dit aan:
Oude situatie: 2000/100 · 90 = 1800 m3 wordt nuttig gebruikt.
Nieuwe situatie: 1800 /95 · 1000 = 1895 m3 totaal verbruikt.
Bespaard: 2000 – 1895 = 105 m3.

Welk antwoord is juist en waarom is mijn antwoord dan fout.

jul
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 9 april 2016

Antwoord

Hallo Jul,

Laten we eerst bekijken waar jouw vergissing zit. Je berekent van de oude en de nieuwe ketel hoeveel gas wordt 'weggegooid' wanneer je 2000 m3 gas verbrandt:
  • Oude ketel: weggegooid: 200 m3, nuttig gebruikt: 1800 m3
  • Nieuwe ketel: weggegooid: 100 m3, nuttig gebruikt: 1900 m3
Maar je hebt helemaal geen 1900 m3 nuttig nodig: ook de nieuwe ketel hoeft maar 1800 m3 nuttig te leveren. De nieuwe ketel hoeft dus minder dan 2000 m3 gas te verbruiken.

Het boek geeft de juiste berekening:
  • Nuttig te leveren: 1800 m3
  • Deze 1800 m3 is 95% van het gas dat in totaal nodig is
  • 1% van benodigde totaal is dan 1800/95 = 18,95 m3
  • 100% van benodigde totaal is dam 18,95*100 = 1895 m3
Is het hiermee duidelijker?

GHvD
zaterdag 9 april 2016

 Re: Percentage 

©2001-2024 WisFaq