Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wiskunde en economie

Als je een investering hebt van 100 euro, over een periode van 10 jaar.
a) interest per maand = 0.5%
b) interest per trimester = 1.6%

Hoe zoek je de interest per jaar van beide?
In excel zou dat moeten gaan met de formule =EFFECT maar dit lukt niet bij mij.
En hoe doe je dat op papier?

Sien
3de graad ASO - dinsdag 5 april 2016

Antwoord

Het handigst is om te werken met groeifactoren.

Een rente van 0,5% per maand komt overeen met een groeifactor van 1,005 per maand. Dat is dan 1,00512 per jaar en dat is dan ongeveer 1,02427 en dat is dan ongeveer gelijk aan 2,4% per jaar.

...en dan kan je zelf die 1,6% per trimester wel omzetten in de rente per jaar.

Maar je kunt natuurlijk ook meteen 100·1,005120 doen om het tegoed na 10 jaar te berekenen. Idem dito voor de rente per trimester.

Zie eventueel Rekenen met procenten en groeifactoren.

WvR
dinsdag 5 april 2016

©2001-2024 WisFaq