Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabolen

Beste meneer/mevrouw,

Kunt u mij uitleggen hoe ik de volgende sommen moet oplossen want ik begrijp niet hoe ze aan het antwoord komen:

Schrijf bij de parabolen op welk punt de top is:

a) y= (x-2)2
b) y= -(x+4)2
c) 2(x-3)2

Het antwoord zou moeten zijn:

a) 2,0
b) -4,0
c) 3,0

Ik begrijp niet hoe ze aan deze antwoorden komen. Kunt u mij aub uitleggen

linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 4 april 2016

Antwoord

Ben je bekend met de topformule?

De grafiek van y = a\left( {x - p} \right)^2 + q heeft als top \left( {p,q} \right).

Voorbeelden

y=(x-2)^{2}-9. De top is (2,-9)
y=-2(x+4)^{2}-6. De top is (-4,-6)
y=\frac{1}{3}(x+3)^{2}. De top is (-3,0)

In jouw geval is kennelijk steeds q=0. Lukt het dan?

a)
y=(x-2)^{2}
a=1, p=2 en q=0
Top(2,0)

b)
y=-(x+4)^{2}
a=-1, p=-4 en q=0
Top(-4,0)

c)
y=2(x-3)^{2}
a=2, p=3 en q=0
Top(3,0)

WvR
maandag 4 april 2016

©2001-2025 WisFaq