Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Letterbreuken optellen en aftrekken

Ik ben bezig met een opdracht wat betreft: gemeenschappelijke factoren in de noemer.

Nu heb ik de opdracht 4a/2bc + b2/3ac

Hier staat geen tot weinig uitleg over in het boek en heb zo ver niks hier over op het internet kunnen vinden.

Kunt u mij uitleggen hoe ik zo'n opdracht uitwerk?

salman
Leerling mbo - zaterdag 2 april 2016

Antwoord

Als het de bedoeling is de termen onder één noemer te zetten dan krijg je zoiets als:

$
\eqalign{
& \frac{{4a}}
{{2bc}} + \frac{{b^2 }}
{{3ac}} = \cr
& \frac{{2a}}
{{bc}} + \frac{{b^2 }}
{{3ac}} = \cr
& \frac{{2a}}
{{bc}} \cdot \frac{{3a}}
{{3a}} + \frac{{b^2 }}
{{3ac}} \cdot \frac{b}
{b} = \cr
& \frac{{6a^2 }}
{{3abc}} + \frac{{b^3 }}
{{3abc}} = \cr
& \frac{{6a^2 + b^3 }}
{{3abc}} \cr}
$

Wat was de opdracht? Of bedoelde je iets anders? Geef eventueel de volledige opdracht!

PS
Om breuken op te tellen maak je ze gelijknamig. Dat geldt ook voor breuken met letters.

WvR
zaterdag 2 april 2016

 Re: Letterbreuken optellen en aftrekken 

©2001-2024 WisFaq