Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking

A en B doen samen een werk in 12 dagen. Werkt A eerst 5 dagen en B daarna 15 dagen, dan moeten zij samen nog 3 dagen arbeiden om het werk af te maken. In hoeveel dagen kan ieder het werk doen.

Stel A doet een werk in x dagen. In 1 dag doet A 1/x deel.
Stel B doet een werk in y dagen. In 1 dag doet B 1/y deel.

In 5 dagen doet A 5/x deel en B 15/y deel. Samen doen zij dan het 5/x+15/y deel en moeten dan nog 3 dagen arbeiden om het werk af te maken.

A en B doen samen het werk in 12 dagen. In 1 dag doet A en B het 1/12 deel. In 3 dagen dan het 3/12 deel of te wel 1/4 deel. 3/4 deel is dan al gedaan.

5/x+15/y=3/4 en x+y =12. Vraag: Is dit juist?

K Boon
Ouder - vrijdag 1 april 2016

Antwoord

De vergelijking x+y=12 kan niet juist zijn. De betekenis van deze vergelijking zou zijn dat het aantal dagen dat A in zijn eentje nodig zou hebben plus het aantal dagen dat B in zijn eentje nodig zou hebben gelijk is aan 12. Maar zij hebben samen al 12 dagen nodig, dus 12 dagen voor A of B alleen kan niet voldoende zijn.

GHvD
vrijdag 1 april 2016

 Re: Vergelijking 

©2001-2024 WisFaq