Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorwaardelijke kans

Een bedrijf gebruikt 40% van zijn productie voor export. Er is 15% kans dat een product voor de export met vertraging toekomt. Van alle leveringen met vertraging is 60% te vinden bij de export.
Wat is de kans dat een binnenlands product zonder vertraging toekomt?

Hartelijk dank.

Franck
Ouder - donderdag 31 maart 2016

Antwoord

Hallo Franck,

De kans dat een binnenlands product met vertraging aankomt noem ik p. De gegevens zijn dan samen te vatten in onderstaand boomdiagram:

q78023img1.gif

Het het aandeel exportpakketten met vertraging is 0,06, het totaal aandeel pakketten met vertraging is 0,06+0,6p. Volgens de gegevens is de eerste waarde 60% van de tweede waarde, dus:

0,06 = 0,60(0,06+0,6p)

Haakjes wegwerken en oplossen levert:

p = 4/60 = 1/15

In het boomdiagram zien we dat de kans dat een binnenlands product aankomt zonder vertraging gelijk is aan 1-p, de gevraagde kans is zodoende 1 - 1/15 = 14/15.

GHvD
donderdag 31 maart 2016

©2001-2024 WisFaq