To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het laatste cijfer...

Wat is het laatste cijfer van 12061206 + 31206? Het antwoord is 7. Het heeft iets te maken met dat ieder getal tot de macht 6 eindigt op een zes, of iets dergelijks.
Bij voorbaat dank.

Martin
Ouder - zaterdag 26 maart 2016

Antwoord

Dat de zesde macht van elk getal op 6 eindigt, is onjuist zoals bijv. 56 = 15625 bewijst.

Als je twee getallen elk met eindcijfer 6 vermenigvuldigt, heeft het eindresultaat ook eindcijfer 6 (want 6 x 6 = 36). Dus 12061206 eindigt op 6.
Uit 34 = 81 en 1206 = 301 x 4 + 2 volgt dat 31206 = 81301×32 met eindcijfer 1 x 9 = 9.
Het uiteindelijke eindcijfer is dus het eindcijfer van 6 + 9 ofwel 5.

MBL
zaterdag 26 maart 2016

 Re: Het laatste cijfer 

©2001-2025 WisFaq