Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen

Hallo,

De vraag is misschien wat dom, maar waarom kun je bij 6x=x niet zomaar de x aan de rechter kant wegwerken door links te delen door x. het antwoord is natuurlijk x=0 want alleen dan is 6x gelijk aan x. En:

6x-x=0
5x=0
x=0

...maar volgens de rekenregels kun je

6x=x/1
6x/x=1
5x=1
x=1/5

Hier klopt natuurlijk niks van maar waarom niet? Alvast bedankt.

david
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 maart 2016

Antwoord

Als je 6x = x aan beide kanten deelt door x, dan krijg je niet wat jij er van maakt, maar 6 = 1.
In elk geval ook evidente onzin.

Wat gaat er nou fout? Je weet dat delen door 0 een ontoelaatbare bewerking is. En dat is precies wat je hier aan het doen bent. Je zegt aan het begin van je vraag dat het antwoord natuurlijk x = 0 is en dus is delen door x in feite delen door 0. En dat levert enge dingen op zoals je zag.

MBL
maandag 21 maart 2016

©2001-2024 WisFaq