Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitiveren

Als functie heb ik f(x)= (8x -1)/2x.
Deze functie moet ik primitiveren. Nou snap ik de eerste stap wel, en gedeeltelijk de tweede ook wel.
Je herleid de functie naar f(x) = 4x - 2-x.
Dit primitiveren geeft 4x/ln(4) - 1/-1 · 2-x/ln(2) +c

Mijn vraag: hoe komen ze bij die 1/-1? Ik heb het gevoel dat het iets met de negatieve macht te maken heeft maar is hier een regel o.i.d. voor? Waar komt het vandaan?

Lisett
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 maart 2016

Antwoord

't Is een soort van manier van noteren. Ik zou 't zelf liever zo doen:

$
\eqalign{
& \int {4^x - 2^{ - x} dx} = \cr
& \frac{{4^x }}
{{\ln (4)}} - - \frac{{2^{ - x} }}
{{\ln (2)}} + C = \cr
& \frac{{4^x }}
{{\ln (4)}} + \frac{{2^{ - x} }}
{{\ln (2)}} + C \cr}
$

Misschien hanteren ze hierbij een soort standaardaanpak voor exponentiële functies. Op grond van de afgeleide kan je zoiets misschien nog wel bedenken. Zie bijvoorbeeld 7. Exponentiële functies.

Staat er niet zoiets in je cursus?

WvR
zondag 20 maart 2016

©2001-2024 WisFaq