To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs reststelling

Beste,

Ik weet hoe je de reststelling kan bewijzen als het om reële veeltermen gaat, nl. het bewijs dat hieronder staat. Ik vroeg me echter af of er iets aan het bewijs zal veranderen als x\in\mathbf{C}

Bewijs: Uit de definitie van de Euclidische deling volgt:
f(x) = (x – a).q(x) + r(x)
met r(x) = 0 of gr r(x) < gr (x –a) = 1
dus r(x) = r ∈ |R
Bijgevolg: f(x) = (x – a).q(x) + r
We vervangen x door a, dan bekomen we de getallengelijkheid
f(a) = (a – a).q(a) + r
f(a) = 0.q(a) + r
f(a) = r

Alvast bedankt.

Jan
3de graad ASO - maandag 14 maart 2016

Antwoord

Er verandert niets; dit bewijs werkt in elk lichaam.

kphart
maandag 14 maart 2016

©2001-2025 WisFaq