Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Teken de grafiek van tan(2x)

Ik heb problemen met het opstellen van de waarden tabel
van tan(2x)waarbij x is in radialen

Uitgaande van tan(x) waarden tabel:
x= 0; 0,5; 1; 1,57(90gr) ;2 ;etc. geeft voor Y
y= 0, 0,6; 1,6 ;asymptoot ;-2,2 ;

Bij tan(2x)wordt de periode 0,5 pi

Om nu deze grafiek te tekenen,wil ik weer een waarden tabel opstellen,zoals boven
Ik zie,dat je bij 180 gr(=pi)0.25 pi naar links moet en ook 0,25 pi naar rechts als je uit gaat van de waarden tabel, die bij tan(x) hoort. Omdat mij dit niet lukt,krijg ik geen 'gekrompen'grafiek tov tan(X)
Gaarne enige hulp hierbij
BVD Joep

Joep
Ouder - maandag 14 maart 2016

Antwoord

1) Teken eerst de standaardgrafiek van y = tan(x).
2) Neem nu een willekeurig punt op deze grafiek en halveer de afstand tot de y-as. Anders gezegd: halveer de eerste coördinaat maar laat de tweede coördinaat onveranderd.
3) Doe dit voor elk punt van de standaardgrafiek.
NB: ook de vertcale asymptoten van de standaardgrafiek komen hierdoor allemaal half zo ver van de Y-as te liggen.

Als voorbeeld: neem op de standaardgrafiek het punt (1/4pi,1) en verplaats het naar (pi/8,1)
Deze transformatie heet 'vermenigvuldigen t.o.v. de Y-as met 1/2 ' en het effect is dat de standaardgrafiek a.h.w. twee keer zo snel gaat.

MBL
maandag 14 maart 2016

 Re: Teken de grafiek van tan(2x) 

©2001-2024 WisFaq