Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Orthogonale matrix: spiegeling vs draaispiegeling

Regelmatig kom ik de begrippen draaiing, spiegeling en draaispiegeling tegen icm orthogonale matix. Inmiddels weet ik dat bij
een draaiinig de det(A)=1
een spiegeling de det(A)=-1
een draaispiegeling det(A)=-1
Maar hoe weet ik of de afbeelding een spiegeling of draaispiegeling is? Ik weet dat de draaispiegeling eerst een draaiing is en vervolgens gespiegeld wordt, maar hoe kan ik dit uit een matrix concluderen?

Evelie
Student universiteit - donderdag 10 maart 2016

Antwoord

Dat kun je zien nadat je de eigenwaarden hebt uitgerekend (zo te zien gaat het om 3-bij-3 matrices): als alle eigenwaarden reëel zijn, $\pm1$ dus, dan heb je een lijn- of vlakspiegeling. Als er twee complexe eigenwaarden zijn dan hangt het van de derde, reële, eigenwaarde af: is die $1$ dan heb je een draaiing, anders een draaispiegeling.

kphart
vrijdag 11 maart 2016

©2001-2024 WisFaq