Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 77842 

Re: Re: Re: Minimale waarde

De minimale waarde moet ik dus berekenen aan de hand van de afgeleide G', minimum is 4.

Minimum berekend over de oorspronkelijke formule 3x4+5+ 50/4 = 29,5 (bij verkoop). Het minimum van 4 moet ik dus niet berekenen in de formule van de afgeleide.

Arif M
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 maart 2016

Antwoord

Nee, die (afgeronde) 4 is het nulpunt van de afgeleide. Wanneer je dan q = 4 in je afgeleide invult, dan mag het je niet verbazen dat er nul uitkomt.
De afgeleide functie geeft informatie over de gegeven functie G.
De waarde q = 4 kwam uit de afgeleide, d.w.z. er is bij q = 4 'iets' aan de hand. Dat 'iets' bleek een minimum te zijn. Daarmee heeft de afgeleide zijn bijdrage geleverd. Om nu te weten hoe groot dat minimum is, ga je terug naar de oorspronkelijke formule, vult q = 4 in en de minimumwaarde is er!

Ik ga er vanuit dat je een antwoordenboekje ter beschikking hebt? Als dat niet zo is, dan zou ik je dringend adviseren om het aan te schaffen. Nu gaat er veel tijd verloren om alles door ons te laten controleren (wat trouwens niet onze bedoeling is!).

MBL
donderdag 10 maart 2016

©2001-2024 WisFaq