\require{AMSmath} Inductie Hallo wisfaq,Ik wil graag met inductie het volgende bewijzen1/1·2 + 1/2·3 + 1/3·4 +....1/n(n+1) = 1-1/(n+1), n=1,2,3Ik heb geen probleem met het bewijs zelf. Het enige dat ik niet begrijp is waarom het volgende geldt (na het invullen van n+1 in de formule)1-1/(n+1) + 1/((n+1)(n+2))= 1-1/(n+2)Groeten,Viky viky Iets anders - maandag 7 maart 2016 Antwoord $\eqalign{ & 1 - \frac{1}{{n + 1}} + \frac{1}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{(n + 1)(n + 2)}}{{(n + 1)(n + 2)}} - \frac{{n + 2}}{{(n + 1)(n + 2)}} + \frac{1}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{(n + 1)(n + 2) - (n + 2) + 1}}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{n^2 + 3n + 2 - n - 2 + 1}}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{n^2 + 2n + 1}}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{(n + 1)^2 }}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{n + 1}}{{n + 2}} = \cr & \frac{{n + 2 - 1}}{{n + 2}} = \cr & 1 - \frac{1}{{n + 2}} \cr}$Dat ging nog wel... WvR maandag 7 maart 2016 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo wisfaq,Ik wil graag met inductie het volgende bewijzen1/1·2 + 1/2·3 + 1/3·4 +....1/n(n+1) = 1-1/(n+1), n=1,2,3Ik heb geen probleem met het bewijs zelf. Het enige dat ik niet begrijp is waarom het volgende geldt (na het invullen van n+1 in de formule)1-1/(n+1) + 1/((n+1)(n+2))= 1-1/(n+2)Groeten,Viky viky Iets anders - maandag 7 maart 2016
viky Iets anders - maandag 7 maart 2016
$\eqalign{ & 1 - \frac{1}{{n + 1}} + \frac{1}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{(n + 1)(n + 2)}}{{(n + 1)(n + 2)}} - \frac{{n + 2}}{{(n + 1)(n + 2)}} + \frac{1}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{(n + 1)(n + 2) - (n + 2) + 1}}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{n^2 + 3n + 2 - n - 2 + 1}}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{n^2 + 2n + 1}}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{(n + 1)^2 }}{{(n + 1)(n + 2)}} = \cr & \frac{{n + 1}}{{n + 2}} = \cr & \frac{{n + 2 - 1}}{{n + 2}} = \cr & 1 - \frac{1}{{n + 2}} \cr}$Dat ging nog wel... WvR maandag 7 maart 2016
WvR maandag 7 maart 2016
©2001-2024 WisFaq