Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs

2 Krachten F1 eb F2 hebben eenzelfde aangrijpingspunt en maken een hoek a. F1= linker zijde van parallellogram
F2= basis van de parallellogram F= diagonaal van links onder naar recht boven.
1) Toon aan dat F2= F12+F22+2F1F2cos a met F als resultante
2) Bereken F met F1= 25N, F2= 40N en a=50°
3) Bereken de hoek a met F1=10N, F2=18N en F24N

Alphan
3de graad ASO - donderdag 3 maart 2016

Antwoord

Hallo Alphan,

1)
Pas de cosinusregel maar eens toe op de driehoek die wordt gevormd door F2, F en de rechter zijde van je parallellogram, dan rolt het gevraagde verband er zo uit.

2)
Vul je gegevens in de formule in. F is dan de enige onbekende, toch? Zo'n vergelijking kan je vast wel oplossen.

3)
Hetzelfde als 2): vul de gegevens in de formule in, dan is cos(a) de enige onbekende. Wanneer je cos(a) hebt berekend, van weet je hoek a ook.

Lukt het hiermee? Zo niet, nog maar eens vragen, maar geef dan wel aan wat je hebt geprobeerd en waarop je vastloopt, zie de spelregels.

GHvD
donderdag 3 maart 2016

©2001-2024 WisFaq