Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pre numerando berekening

Hallo ik wil graag de onbekende r uitrekenen van de volgende probleemstelling:

8000=625,15·r·(r12-1)/(r-1).

Op een gegeven moment kom ik tot:
r13= r13,7969 - 12,7969.

Maar dan kom ik niet meer verder. Deze formule betreft de pre numerando berekening voor een eindwaarde in de financiële rekenkunde.

Richar
Student hbo - donderdag 3 maart 2016

Antwoord

Vanaf $n=5$ is er voor de $n$-degraadsvergelijking geen oplosformule beschikbaar (zie hieronder).
Ik zou in dit geval een numerieke benadering nemen, met behulp van je favoriete programma (Octave, Maple, Mathematica, ...)

Zie Over oplosformules

kphart
donderdag 3 maart 2016

©2001-2024 WisFaq