Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Haakjes wegwerken

Hoi, ik heb een vraag:

Als je (x+1)(x+2)(x+3) wil versimpelen, kan je eerst (x+1)(x+2) versimpelen, en daarna (x+3) erbij voegen. Zo dus:

(x+1)(x+2) = x2+2x+x+2 = x2+3x+2
daarna,
(x2+3x+2)(x+3)= x3+3x2+3x2+9x+2x+6 = x3+6x2+11x+6

Maar stel nou dat ik (x+1)(x+2)(x+3) wil uitrekenen, zonder de tussenstap van eerst (x+1)(x+2) uit te rekenen? Wat is de logische stap? Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar misschien maak ik ergens een foutje.

Bedankt voor uw tijd!
-Berend

Berend
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 16 februari 2016

Antwoord

Met een beetje moeite kan 't sneller...

(x+1)(x+2)(x+3) geeft

1. x3
2. (1+2+3)x2 = 6x2
3. ((1·2)+(1·3)+(2·3))x = 11x
4. 1·2·3 = 6

Denk er maar 's over na!

WvR
dinsdag 16 februari 2016

©2001-2024 WisFaq