Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Beperkende voorwaarden opstellen

Ik snap niet hoe ik de beperkende voorwaarden op kan stellen bij de volgende opgave:

Een fabrikant wil een deel van zijn budget besteden aan reclame op radio en tv. Hij wil een aantal minuten op de radio (x) en een aantal minuten op tv (y).
Er zijn wel wat randvoorwaarden?
- hij wil minstens 30 seconden op de radio.
- hij wil minstens 3 minuten op tv.
- de radio kost 1000 euro per minuut, de tv 4000 euro.
- het totaal te besteden bedrag is maximaal 20000 euro
- hij wil minstens tweemaal zoveel tijd op tv als op de radio.

Hoe kan ik nu de beperkende voorwaarden opstellen?

Een paar andere vragen die bij deze opgave horen snap ik ook niet heel goed, kunnen jullie dit misschien ook uitleggen?
- Teken het toegestane gebied V
- Gebrijk isolijnen om uit te vinden wat het grootste aantal minuten is dat in totaal (radio en tv) kan worden uitgezonden. Let wel de spots moeten veelvouden zijn van 30 seconden.
- Onderzoek hoe je dit probleem kunt oplossen met de hoekpuntpuntmethode.

Alvast heel erg bedankt!

Eline
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 februari 2016

Antwoord

Let op!:-)

x$\ge\frac{1}{2}$
y$\ge$3
1000x+4000y$\le$20000
y$\ge$2x

...en dan maar weer 's verder kijken.... kijk ook nog even naar de spelregels!

WvR
donderdag 11 februari 2016

©2001-2025 WisFaq