Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige som

je hebt de meetkundige som 1+x+x2+x3+...+x^n-2+x^n-1 Ik moet nu de x vervangen door -x. daarna moet ik 0a1 stellen en integreren aan beide zijde van 0 tot a. Zo moet ik de reeks ln(1+a) = a- a2/2 + a3/3 - a^4/4+... afleiden net als bij de arctangensreeks.
Ik weet niet hoe ik hier mee moet beginnen als ik een begin heb lukt het verder wel ik hoop dat jullie me kunnen helpen

h
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 februari 2003

Antwoord

1+x+x2+x3+...+xn-2+xn-1=(xn-1)/(x-1)
formule van de som van een meetkundige rij.

Neem aan -1 < x < 1 dan
1-x+x2-x3........ =((-x)n-1)/(-x-1) = 1/(x+1) als n®¥

Nu beide kanten integreren, grenzen invullen en klaar !

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 19 februari 2003

©2001-2024 WisFaq