\require{AMSmath} Wortel en macht vergelijken Hallo,Ik ben bezig met een paar vragen, maar ik kom er niet echt uit. Ik moet deze vergelijken algebraisxh oplossen.9x .27= 1/3x25x/√25= 125x.5Alvast bedankt Safia Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 6 februari 2016 Antwoord Hoi Safia,Bij de eerste (hopelijk goed geïnterpreteerd)$9^x·27= (\frac 13)^x$valt mij op dat de getallen 9, 27 en $\frac 13$ geschreven kunnen worden als machten van 3:$9 = 3^2$;$27 = 3^3$;$\frac 13 = 3^{-1}$.Dat maakt het mogelijk om heel de vergelijking in 3-machten te herschrijven:$(3^2)^x·3^3= (3^{-1})^x$.Rekenregels voor macht-van-macht en macht-keer-macht toepassen:$3^{2x}·3^3= 3^{-x}$$3^{2x+3}= 3^{-x}$En nu jij weer.De tweede lijkt daar erg op, als ik hem goed heb gelezen:$\frac{25^x}{\sqrt{25}}= 125^x\cdot5$.Allemaal machten van 5, en die $\sqrt{25}$ is wel een bijzonder flauwe! Dus je kunt dezelfde werkwijze als hierboven toepassen.Groeten, FvL zaterdag 6 februari 2016 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo,Ik ben bezig met een paar vragen, maar ik kom er niet echt uit. Ik moet deze vergelijken algebraisxh oplossen.9x .27= 1/3x25x/√25= 125x.5Alvast bedankt Safia Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 6 februari 2016
Safia Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 6 februari 2016
Hoi Safia,Bij de eerste (hopelijk goed geïnterpreteerd)$9^x·27= (\frac 13)^x$valt mij op dat de getallen 9, 27 en $\frac 13$ geschreven kunnen worden als machten van 3:$9 = 3^2$;$27 = 3^3$;$\frac 13 = 3^{-1}$.Dat maakt het mogelijk om heel de vergelijking in 3-machten te herschrijven:$(3^2)^x·3^3= (3^{-1})^x$.Rekenregels voor macht-van-macht en macht-keer-macht toepassen:$3^{2x}·3^3= 3^{-x}$$3^{2x+3}= 3^{-x}$En nu jij weer.De tweede lijkt daar erg op, als ik hem goed heb gelezen:$\frac{25^x}{\sqrt{25}}= 125^x\cdot5$.Allemaal machten van 5, en die $\sqrt{25}$ is wel een bijzonder flauwe! Dus je kunt dezelfde werkwijze als hierboven toepassen.Groeten, FvL zaterdag 6 februari 2016
FvL zaterdag 6 februari 2016
©2001-2024 WisFaq