Door welke transformaties wordt de grafiek y=1/x omgevormd tot de kromme x2–y2=1? Ik kreeg deze vraag... Weet niet goed hoe er aan moet beginnen weet iemand enige manieren om dit te onderzoeken en welke transformaties het zijn te kunnen weten?
Yana
3de graad ASO - woensdag 3 februari 2016
Antwoord
Roteer de kromme met vergelijking y = 1/x eerst rond de oorsprong over -45° (dus met de klok mee). Dat levert de kromme met vergelijking x2 - y2 = 2 op. Probeer deze kromme nu om te vormen tot degene met vergelijking x2 - y2 = 1 door te vermenigvuldigen t.o.v. de X-as en de Y-as. Ik vond als factoren +/- 1/2√(2).
Het is overigens niet de bedoeling dat je, als je met een eerder antwoord niet verder kunt, de vraag opnieuw instuurt. Gewoon opnieuw reageren op eerdere antwoorden voortaan!