Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Determinanten, stelsel van cramer

Ik moet de waarde van de parameter a bepalen zodat het volgende stelsel oneindig veel oplossingen hebben, helaas weet ik niet hoe ik eraan moet beginnen, kunnen jullie mij helpen?
stelsel:
x-y=0
-2x+3y+z=2
3x-y+az=4

daniel
3de graad ASO - zaterdag 30 januari 2016

Antwoord

Beste Danielle

Een stelsel van Cramer (vierkant stelsel: evenveel vergelijkingen als onbekenden) heeft een unieke oplossing als de determinant van de coëfficiëntenmatrix verschilt van 0. De (unieke) oplossing wordt dan gegeven door de formule van Cramer.

Als je wil dat het stelsel geen unieke oplossing heeft, dan moet de determinant van de coëfficiëntenmatrix dus gelijk zijn aan 0. Druk uit dat die determinant 0 moet zijn en los op naar a; lukt dat?

mvg,
Tom

td
zaterdag 30 januari 2016

©2001-2024 WisFaq