Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Booglengte

Mijn meetkunde is alweer 40 jaar geleden en dus een beetje stroef. Op een tekening heb ik op een cirkel met r=113 een boogstraal van 30 staan. Wat is de hoek tussen de twee punten van de boog?

Harry
Iets anders - woensdag 27 januari 2016

Antwoord

Beste Harry,

Wellicht bedoel je dat de booglengte 30 is, zie onderstaande figuur:

q77532img1.gif

In dat geval bereken je de hoek $\alpha$ met:

$\alpha$ = 30/113 = 0,265 radialen.

Eén radiaal komt overeen met 57,296 graden, dus:

$\alpha$ = 0,265x57,296 = 15,2 graden.

GHvD
donderdag 28 januari 2016

©2001-2024 WisFaq